Közösségi tervezés a parkhasználatról

dsc_0096.jpgTegnap este közel 30 helyi lakó részvételével tartottunk közösségi tervezést a Holdudvar parkban, melynek témája a felújított park használatának szabályozása és a házirend megalkotása volt. 

A közösségi tervezés 18 órakor kezdődött, az Ágoston Művészeti Óvoda tornatermében. A tervezés célja az volt, hogy olyan parkhasználati szabályzatot alkosson meg a megjelenő közösség, amely betartható, a többség által elfogadható, és ami egy házirend formájában az egész parkra érvényesíthető. Miután az est moderátora, Lukácsházi Gergely (Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő, kommunikációs vezető) bevezetésként megismertette a közösségi tervezés célját, egy játékos feladat keretében indult el az együttgondolkodás.

dsc_0125.jpg

Az est első felében a park különféle funkciójú területeire fókuszálva összegyűjtöttük a szabályzási javaslatokat a pihenőtérre, központi térre, játszótérre, sportkertre, tinirészre, csúszdaparkra valamint a kutyabarát zónára vonatkozóan. Visszatérő javaslatok voltak a dohányzás és alkohol-fogyasztás tiltása, egy-egy területre nyitvatartási rend bevezetése. Felmerültek a későbbi üzemeltetésre és fejlesztésre vonatkozó kérések is (többek között a szemetesek gyakoribb ürítése, WC kialakítása) de ezek nem kapcsolódtak szorosan az est céljához.

dsc_0145.jpg

A kutyabarát zóna szabályozása volt az este legforróbb témája, ezért ennek megvitatására szántuk az est második felét. A kutyások részére kijelölt terület ötlete még a 2015-ben indult közösségi tervezésen merült fel. Az akkori közös döntés lényege, hogy a park középső területén egy olyan zóna kerüljön kijelölésre, ahol a kutyák póráz nélkül sétálhatnak, egy, a közösség által meghatározott mindennapi beosztás szerint, tehát leginkább a délelőtti és esti órákban, amikor az idősebbek és gyerekek kevesebbet látogatják a parkot.

dsc_0163.jpg

A 2015-ös közösségi tervezésen már részt vett az EBOVO Egyesület, akik a tegnapi estén is segítették a kutyás zónára vonatkozó munkát. Ismét megállapítottuk, hogy mivel a parkot sok kutyás használja, megkerülhetetlen, hogy az ő igényeik is érvényesüljenek a használat tekintetében, ugyanakkor a konfliktusok megelőzése érdekében a kutyás használat szabályozása és a felelős, másokra figyelő kutyatartási szokásrendszer kialakítása is fontos. (A park környékén lévő háztartásokban 2015-ben egy önkormányzati felmérés alapján 200 kutyát tartottak. Ez a szám azóta feltehetően tovább emelkedett, az itt élő kutyások pedig rendszeresen használják a parkot sétáltatásra, átközlekedésre.)

dsc_0146.jpg

A jelenlévők egy része a zárt kutyafuttató kialakítása mellett érvelt, azonban mivel 2015-ben már eldőlt, hogy az időkorlátozáshoz kötődő kutyabarát zóna feloldhatja a konfliktusokat, és a koncepció- valamint kiviteli terv is e döntés alapján készült el, folytattuk a szabad kutyás területre vonatkozó szabályok megvitatását. Abban mindenki egyetértett, hogy rendkívül zavaró a kutyaürülék jelenléte, és cél, hogy minden gazdi felszedje azt kutyája után. Emellett néhányan jelezték, hogy saját maguk vagy gyerekeik miatt félnek a kutyáktól, tehát az is fontos, hogy a parkot használó gazdik csak olyan kutyát engedjenek szabadon, amelyik behívható, jólnevelt és másokra nézve veszélytelen. Mindezek megvitatása után az a gondolat már megértésre talált, hogy késő este, amikor gyerekek és idősek alig láthatók a parkban, szabadon lehessen kutyázni az arra kijelölt kutyabarát területen.

dsc_0170.jpg

Miután a jelenlévők el tudták fogadni, hogy egy korlátozott használathoz kötődő, kutyabarát zóna kialakítása, valamint a park többi részén a kötelező pórázhasználat olyan kompromisszumos megoldás, amely a nem kutyások számára is elfogadható, az est lezárult. A következő alkalommal, április 24-én folytatjuk a közös munkát, és a felmerült kérések, igények alapján megfogalmazzuk a házirend szabályzatát.

Mindenkit szeretettel várunk április 24-én, 18 órától az Ágoston Művészeti Óvoda tornatermében.

 

terkozlogo_kicsi.jpg

obudabekaslogo_rgb.jpg

Impresszum

A Holdudvar park fejlesztését a III. kerületi Önkormányzat végzi, Budapest Főváros Önkormányzatának TÉR_KÖZ pályázati támogatásával. Kapcsolat: info@obvf.hu Telefon: +36-1/244-8225

o_budai_felelo_s_gazdi_program_logo.png

süti beállítások módosítása