Közösségi tervezés

A Bécsi út – Vörösvári út találkozásánál, a panelépületek között található HOLDUDVAR park az egyike azoknak a területeknek, ahol 2015-ben, a III. kerületi Önkormányzat szervezésében közösségi tervezés zajlott. A hét hétig tartó tervezési folyamatnak egy piknik volt a nyitórendezvénye. Itt jó hangulatban, piknikkosarak, finom bagettek, szabadtéri játékok, kellemes zene és egy kevés bor mellett beszélgethettek az érintettek arról, hogy mit szeretnek és mit változtatnának meg a területen, és hogy ők hogyan képzelik a Holdudvar jövőjét. A nyitópiknik után került sor az első tervezési alkalomra, ami a bemutatkozásról szólt, ahol a résztvevők nem csak egymással, hanem a park múltjával – és annak eredeti tervezőjével, Andor Anikó tájépítész asszonnyal – is megismerkedtek.

A második alkalommal már a problémafeltárásé volt a főszerep, a helyiek csokrokba gyűjtötték a területtel kapcsolatos pozitív és negatív meglátásaikat. Kirajzolódott, hogy hol húzódnak konfliktusok és miben van egyetértés a park használói között.

 A harmadik alkalommal is sokan csatlakoztak, az este már a térkép fölé hajolva találta a tervezőcsapat tagjait, akik egyre több funkciónak találtak helyet a tervlapon.

Ezután egy rendhagyó, kutyás alkalom következett, ahol csak a kutyás térhasználók szempontjait vettük figyelembe, a kulturált, szabályozott kutyázás volt a téma, illetve a kutyasétáltatás, kutyás infrastrukturális elemek kialakításának lehetőségei. Szakmai partnerünk az EBOVO volt.

A negyedik alkalom egy workshop volt, ahol már jól körvonalazódtak a szükséges funkciók és azok elhelyezésének lehetőségei a park alaprajzán.Beszéltünk a park arculatáról és az anyaghasználatról is.

Az ötödik, illetve hatodik helyszíni alkalmak során pontosan végigvettük, hogy a gyakorlatban hogy valósulhatnának meg a tervrajzon kitalált elemek és funkciók. Megnéztük a sétányok, gyalogos közlekedési útvonalak vezetését, a burkolatok típusát.

A közösségi tervezés zárásaként, 2015. szeptember 9-én TERVPREZENTÁCIÓT tartottunk, ezen részt vettek a környéken élők, az Önkormányzat vezetősége, a tájépítészek és a közösségi tervezők. A park fejlesztési tervét részletesen bemutattuk és elmagyaráztuk, hogy miért pont úgy épült fel a park koncepcióterve, ahogy.

A sikeres tervbemutató után több, mint 1 évet kellett várni arra, hogy a megfelelő forrást megtaláljuk a kivitelezéshez. 2016. novemberében nyújtottuk be a pályázatot - a helyi lakosokkal közösen készített, és az Újirány Csoport által kidolgozott szakmai tervvel - a fővárosi önkormányzat TÉR_KÖZ 2016 pályázati felhívására.

Az, hogy a Holdudvar park terve 449 millió forintos támogatást nyert, 2017 áprilisában derült ki. A pályázat sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a park fejlesztésének ötletei közösségi tervezés során formálódtak meg. A kivitelezés 2018. májusban kezdődik és várhatóan 2019 első félévében fejeződik be.

 

terkozlogo_kicsi.jpg

obudabekaslogo_rgb.jpg

Impresszum

A Holdudvar park fejlesztését a III. kerületi Önkormányzat végzi, Budapest Főváros Önkormányzatának TÉR_KÖZ pályázati támogatásával. Kapcsolat: info@obvf.hu Telefon: +36-1/244-8225

o_budai_felelo_s_gazdi_program_logo.png

süti beállítások módosítása